Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Kene Kaynaklı Sulak Alan Virüsü Çin’in Kuzeydoğusunda Yayılıyor

Kene Kaynaklı Sulak Alan Virüsü Çin’in Kuzeydoğusunda Yayılıyor

haberci haberci -
16 0

Sulak Alan Virüsü ve Yayılma Durumu

Sulak Alan Virüsü, ölüm oranı yüzde 30 olan Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsüne yakın bir türdür ve Nairoviridae ailesine mensup orthonairovirus cinsindendir. “Sulak Alan Virüsü” adı verilen bu virüs, Çin’in kuzeydoğusunda kene ısırığı sonrası akut ateş yaşayan hastalarda tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda 17 yeni vaka daha bulunmuş ve virüsün bu bölgede yaygın olduğu doğrulanmıştır. Koyun, domuz ve atlarda da virüs tespit edilmiş, bu hayvanların virüs taşıyıcıları olabileceği belirtilmiştir.

Yayılma Riski ve Kenelerin Rolü

Bilim insanları, virüsün kaynağını belirlemek için bölgedeki keneler, evcil hayvanlar ve vahşi hayvanlar üzerinde geniş çaplı ekolojik incelemeler yapmıştır. Şu ana kadar yalnızca Çin’in kuzeydoğusunda tespit edilen bu virüsü taşıyan kenelerin Avrupa ve Asya’da geniş bir dağılım alanına sahip olması, virüsün daha geniş bir coğrafyada yayılma ihtimalini artırmaktadır.

Tanı ve Korunma Yöntemleri

Yeni kene kaynaklı hastalıkların teşhisinde yaşanan zorluklar genellikle hastalığın spesifik olmayan belirtiler göstermesinden ve kene ısırıklarının fark edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Kene kaynaklı hastalıklardan korunmanın önemli yollarından biri, ormanlık ve çayırlık alanlarda yürüyüş yaparken uzun pantolon giymek ve böcek kovucu spreyler kullanmaktır. Eğer bir kene tarafından ısırıldığınızı fark ederseniz, derhal bir doktora başvurmanız önemlidir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir