Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Avustralya ve Çinli Bilim İnsanlarından Önemli Sıcaklık Verileri Çalışması

Avustralya ve Çinli Bilim İnsanlarından Önemli Sıcaklık Verileri Çalışması

haberci haberci -
9 0

CSIRO ve Çin Bilim Akademisi, okyanuslardan alınan 2 milyondan fazla ısı verisini inceledi. Araştırmacılar, derinliklerde meydana gelen sıcak hava dalgalarının genellikle yüzey olaylarından bağımsız olduğunu belirledi.

Derinlikteki Sıcaklık Değişimleri Yüzey Olaylarından Bağımsız

Araştırmacılar, önceki çalışmalarda genellikle okyanus yüzeyinin dikkate alındığını söyleyerek, derinliklerdeki sıcak hava dalgalarının yüzde 80’inin yüzeydeki olaylardan etkilenmediğini saptadı. Özellikle 100 metrenin altındaki derinliklerde meydana gelen sıcaklık değişimlerinin yüzey olaylarıyla ilişkili olmadığı ortaya çıktı.

Okyanus Isı Değişimleri ve Ekolojik Etkiler

Araştırmacılar, okyanuslardaki sıcak hava dalgalarının derinliklerde oluşan girdaplarla ilişkili olduğunu ve bu girdapların sudaki oksijen seviyesini de etkilediğini vurguladı. Küresel ısınmanın etkisiyle okyanuslardaki ısı olaylarının arttığını belirten bilim insanları, bu durumun ekolojik ve sosyoekonomik açıdan yıkıcı sonuçlara yol açtığına dikkat çekti.

Gelecekteki Tahminler İçin Önemli Adım

Araştırmacılar, bu yeni bulgunun, gelecekte oluşabilecek ısı olaylarının tahminini kolaylaştıracağını ifade etti. Sonuçlar, uluslararası “Nature” dergisinde yayımlandı ve okyanuslardaki sıcaklık değişimlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağladı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir