Türkiye Afrika Ülkeleriyle Ekonomik İş Birliğini Güçlendiriyor İhracat Yüzde 12 Arttı

Türkiye, Afrika ülkeleriyle ekonomik ilişkilerini güçlendiriyor. İlk 6 ayda ihracat yüzde 12 artışla 11 milyar dolara ulaştı. Fas en çok ihracat yapılan ülke oldu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye Afrika Ülkeleriyle Ekonomik İş Birliğini Güçlendiriyor İhracat Yüzde 12 Arttı

Türkiye, Afrika kıtasıyla ekonomik ilişkilerini çok boyutlu bir stratejiyle güçlendiriyor. Ticaret Bakanlığı’nın 2003’ten bu yana sürdürdüğü ‘Afrika Ülkeleriyle Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi’ kapsamında karşılıklı yatırımların teşviki, Türk firmalarının müteahhitlik, enerji, sağlık, tarım ve altyapı projelerindeki etkinliğinin artırılması hedefleniyor.

Bu strateji, ‘kazan-kazan’ anlayışıyla Türk firmalarının kıtadaki varlığını pekiştirirken, Türkiye’nin Afrika’ya ihracatına da olumlu yansıyor. Kıtayla yürütülen iş birliği, karşılıklı iş dünyası arasındaki bağları da derinleştiriyor.

Afrika’ya İhracat Artış Gösterdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 11 milyar dolara ulaştı. Ocak-Haziran 2025’te bu rakam 9,8 milyar dolar seviyesindeydi.

Söz konusu dönemde Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı Afrika ülkesi 2,2 milyar dolarla Fas oldu. Fas’ı, yaklaşık 2 milyar dolarla Mısır, 1,3 milyar dolarla Libya, 950,9 milyon dolarla Cezayir ve 619,4 milyon dolarla Tunus izledi.

Fas’taki Türk yatırımları otomotiv, temizlik ürünleri, tekstil, madencilik, lojistik ve demir çelik sektörlerinde yoğunlaşıyor. İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması (STA) ve kurulan STA Ortak Komitesi, ticari sorunların çözümünde ve yeni iş birliği alanlarının belirlenmesinde önemli rol oynuyor.

Yaklaşık 250 Türk firmasının faaliyet gösterdiği Fas, 2030 Dünya Kupası ev sahipliği hazırlıkları kapsamında Türk firmalarına ulaştırma altyapısı, inşaat ve müteahhitlik alanlarında yeni iş birliği fırsatları sunuyor.

Türk Müteahhitler Yeni İş Birliklerine Odaklanıyor

Türkiye’nin Afrika’daki en büyük ticaret ortağı Mısır ile 15 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefleniyor. Mısır’da tekstil, kimya, imalat sanayi ve turizm gibi birçok sektörde Türk firmaları faaliyet gösteriyor.

Mısır’ın planladığı 14 yeni akıllı şehir projesinde Türk müteahhitlerinin daha fazla rol alması amaçlanıyor. İki ülke, enerji, madencilik, gemi inşa sanayisi ve Ro-Ro taşımacılığı gibi alanlarda iş birliğini artırmayı hedefliyor.

Türkiye ve Libya, altyapı, enerji ve dış ticaret alanlarında stratejik ortaklıklarını sürdürüyor. Libya’ya Türkiye’nin mobilya, gıda, makine, inşaat malzemeleri ve demir çelik ihracatı öne çıkıyor.

Cezayir ile ticari ilişkiler de istikrarlı şekilde güçleniyor. Enerji, sanayi, tekstil, demir-çelik ve inşaat sektörlerinde iş birliği yapan iki ülke, 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefliyor.

Benzer Haberler
Bakan Şimşek Makroekonomik İstikrar Vurgusu Yaptı
Bakan Şimşek Makroekonomik İstikrar Vurgusu Yaptı
Tarım Arazileri Koruma Yönetmeliği Değişti Bağ Evi Kriterleri Güncellendi
Tarım Arazileri Koruma Yönetmeliği Değişti Bağ Evi Kriterleri Güncellendi
Kara Av Sezonu 18 Ağustos’ta Açılıyor Yaban Domuzu ve Bazı Kuş Türleri İçin Av Günleri Belirlendi
Kara Av Sezonu 18 Ağustos’ta Açılıyor Yaban Domuzu ve Bazı Kuş Türleri İçin Av Günleri Belirlendi
TARSİM’den Üreticiye 6,6 Milyar TL Hasar Desteği Sağlandı
TARSİM’den Üreticiye 6,6 Milyar TL Hasar Desteği Sağlandı
Bakan Kacır Sıfır Atık Projelerine 914 Milyon Lira Destek Sağladık
Bakan Kacır Sıfır Atık Projelerine 914 Milyon Lira Destek Sağladık
Türkiye’nin Haziran İhracatı 24,9 Milyar Dolara Yükseldi
Türkiye’nin Haziran İhracatı 24,9 Milyar Dolara Yükseldi
Haberin Doğru Adresi
Sanık Haber

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SANIK HABER saklıdır.