BU BELİRTİLER DIŞ GEBELİK İŞARETİ OLABİLİR !
Dış gebelik, döllenen yumurta hücresinin rahimde değil de rahmin dışında, çoğu zaman fallop tüplerinde gelişim gösterdiği gebeliklere verilen isimdir.
Sperm hücresi, yumurta hücresini fallop tüplerinde döller. Döllenen yumurta bir süre sonra rahme ulaşır ve kalınlaşan rahim duvarına tutunur. Daha sonra ise ideal olarak 9 ay 10 gün boyunca burada gelişir ve doğum gerçekleşir. Dış gebelikte ise durum böyle değildir. Fallop tüplerinde döllenen yumurta hücresi, birtakım sebeplerden rahme ulaşamaz. Gelişimine fallop tüplerinde veya rahim dışı herhangi bir yerde devam eder. Bu da anne adayının genel sağlığı için oldukça tehlikeli bir durumdur. Çünkü rahmin dışında gelişen yumurta hücresi; oradaki dokulara ve organlara zarar verebilir. Bu organlar üzerinde kalıcı hasarlara yol açabilir.
Dış gebelik sebepleri arasında şunlar yer alır:
Bunlara ek olarak daha birçok durum dış gebeliğe yol açabilir.
Dış gebelik belirtileri arasında en sık rastlanılanları şunlardır:
Dış gebelik belirtileri ve belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye değişiklik gösterilebilir. Dış gebelikten şüphelenen hastalar vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.Dış gebelik, zamanında tedavi edilmediği takdirde kısırlık gibi çok ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.
Dış gebelik zamanında tedavi edilmediği takdirde çok tehlikeli olabilir. Rahmin dışında gelişen yumurta hücresi, büyüyerek çevre dokulara zarar verebilir. Yumurtalık ve fallop tüpleri gibi önemli organlar hasar alabilir. Dış gebelik iç kanamalara yol açabilir. Bu durum erkenden fark edilip tedavi edilmediğinde anne adayının hayatı tehlikeye girebilir.
Dış gebelik tedavisi; gebeliğin ilerleme durumuna ve hastanın vücudunda gerçekleşen hasarın boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Dış gebelik tedavisinde ilk yapılan şey; hastanın detaylı bir muayenesidir. Bu muayene sırasında dış gebelikten emin olunur. Hasta, iç kanama gibi sağlık sorunları açısından değerlendirilir.
Dış gebelik tedavisinde; dış gebelik özel bir iğne uygulaması ile sonlandırılır. Daha sonra ise hastanın vücudunda meydana gelen doku ve organ hasarına göre farklı tedaviler tercih edilebilir. Bazı durumlarda bu doku hasarını gidermek için cerrahi uygulamalar kullanılır. Ancak fallop tüplerindeki zararın düzeltilmesi imkansızsa tüpler alınır.
İlgili Haberler
Frank Hoogerbeets harita gösterip işaret etti! ‘8.9 büyüklüğünde deprem sinsi sinsi geliyor’
Milli Eğitim Bakanı Tekin: Okullar 9 Eylül’de Açılıyor, Ara Tatil Kaldırılmayacak
İstanbul’da Metrobüs Hattında Geçici Durak Kapatmaları
14 milyon 991 bin emekliye ek ödeme verilecek! 30.000 TL’ye kadar nakit için şartlar açıklandı!
Cumhurbaşkanı imzası ile 23-24 Ağustos tarihlerinde EK ÖDEME emeklilere verilecek! 10.500 TL yatacak!
Ziraat bankası 1.98 faizlerle nakit kredi başlatıyor! Başvuru şartları açıklandı!