Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Disleksi Belirtileri

Disleksi Belirtileri

admin admin -
6 0

Disleksi Belirtileri

En yaygın öğrenme güçlüğü olan ve kişinin hayatını zorlaştıran disleksi, kelimeleri yanlış okuma, matematiksel işlemleri yapmada ve sayıları ezberlemede güçlük çekme gibi belirtiler gösterir. Genetik yatkınlık, gebelikte sigara ve alkol kullanımı, işlevsiz aile etkileşimi disleksi için risk faktörleri arasındadır. Gelin disleksinin ne olduğunu ve disleksi belirtilerini detaylı olarak inceleyelim.

Disleksi Nedir?

Öğrenme güçlüklerinin bir alt kategorisi olan disleksi, bireyin yaşı, zekâ düzeyi ve eğitimi dikkate alındığında okuma, konuşma, muhakeme, matematik ve yazılı anlatım becerilerinin beklenenin önemli ölçüde altında olması ile teşhis edilen bir bozukluktur.

Disleksi tipik olarak erken çocukluk döneminde, çocukların konuşmayı öğrendiği sıralarda kendini gösterir. Ancak, konuşma gecikmesi olan her kişi disleksi değildir. Okuma güçlüğü veya disleksi öyküsü olan ebeveynlerin çocukları yakından izlenmelidir.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksi, bir öğrenme bozukluğudur. Disleksiyle yaşayan kişilerin, doğru bir eğitim programıyla birlikte başarılı olabilecekleri bilinmektedir. Disleksi belirtileri genellikle çocuklar okula başladığında daha belirgin bir hale gelir. Özellikle küçük çocuklarda konuşmada gecikme, yeni kelimeler öğrenmede zorluk yaşanması ve oyun oynamada sırasında sorunlar meydana gelebilir. Disleksi belirtileri yaşa ve kişiye göre değişiklik gösterebilir. Dilerseniz gelin disleksi belirtilerine daha yakından bakalım.

  • 20’ye kadar sayma, haftanın günleri ya da alfabe gibi basit sayma sorunlarınız varsa;
  • Kafiyeleri veya “yel-bel” türü kelime oyunlarını anlamakta güçlük çekiyorsanız;
  • Okumaya başlamakta, kelimeleri telaffuz etmekte veya kelimeleri hatırlamakta zorluk çekiyorsanız;
  • Sık sık birtakım cisimlerin isimlerini kelimeyi hatırlamak yerine “şey, o, şu” gibi genel kelimelerle değiştiriyorsanız;
  • Matematikte sorun yaşıyorsanız veya uzun okuma parçalarını takip etmekte ve anlamakta güçlük çekiyorsanız;
  • Yazmakta zorlanıyorsanız;
  • Okuduğunuzu hatırlamıyorsanız veya okuduğunuz bir metnin ana fikrini ya da sonucunu anlamıyorsanız;
  • Bir hikâye hakkındaki soruları, hikâyeden alınan bilgiler yerine genel bilgileri kullanarak yanıtlıyorsanız veya sınıfta yüksek sesle okumaktan kaçınıyorsanız, öğrenme güçlüğünüz olabilir.

Yukarıda söylediklerimiz ve diğer tüm maddelerin disleksi belirtileri olabileceğini ancak yine de bu konuda kesin bir kanıya varabilmek adına bu alanda uzman bir doktora görünmeniz gerektiğini unutmamanız gerek.

 

Balıkesir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi – Albatros Balıkesir’e başvurarak sizler de disleksi danışmanlığı alabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir