Polonya Anayasa Mahkemesi Başkanı ve yardımcısı mahkemenin çalışmasını engelledikleri gerekçesiyle açığa alındı. Cumhurbaşkanı Nawrocki ülkeye dönüyor, mahkeme önünde gözaltılar var.
Polonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Bogdan Swieczkowski ve Yardımcısı Bartlomiej Sochanski, mahkemenin çalışmasını engelledikleri gerekçesiyle 1 ay süreyle açığa alındı. Senegal’e resmi ziyaret için yola çıkan Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, haberi İspanya semalarında alması üzerine ülkesine dönme kararı aldı. Olaylar üzerine Anayasa Mahkemesi önünde toplanan bazı vatandaşlar arasında çıkan arbedede 3 kişi gözaltına alındı.
Polonya Parlamentosu tarafından alınan kararda, Swieczkowski ve Sochanski’nin, mahkemenin genel kurul toplantısını engellediği ve hakim heyetlerini kanuna aykırı belirlediği ifade edildi. Genel Mahkemelerin Yapısına İlişkin Kanun’un 130. maddesi dayanak gösterildi. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na geçici olarak en kıdemli hakim Anna Korwin-Piotrkowska atandı. Adalet Bakanı Waldemar Zurek, görevden alınan isimler hakkında 50 ciltlik soruşturma dosyasını mahkemeye iletti.
Bu gelişmeler, Avrupa Birliği üyesi Polonya’da siyasi tansiyonu yükseltti. Ana muhalefetteki Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) karara tepki gösterdi. PiS Genel Başkanı Jaroslaw Kaczynski ve parti yöneticileriyle birlikte bazı vatandaşlar Anayasa Mahkemesi binası önünde toplandı. Polis, binaya girmeye çalışan 3 kişiyi gözaltına alarak güvenlik önlemlerini artırdı.
Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki’nin Senegal ziyaretini yarıda keserek ülkeye dönüş kararı, olayın vahametini gözler önüne serdi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]