Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik iş birliği güçleniyor

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği yarı yıl basın toplantısında Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri, ekonomik iş birliğini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin ticari ve ekonomik iş birliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Şen, 2025…

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik iş birliği güçleniyor

Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Salih Mutlu Şen, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği yarı yıl basın toplantısında Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri, ekonomik iş birliğini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi. Şen, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin ticari ve ekonomik iş birliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ticaretin dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Şen, 2025 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 8 milyar doları aştığını hatırlatarak, 2026’nın ilk 4 ayında ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %15 artarak 3 milyar dolara ulaştığını paylaştı. Bu artış trendinin devam etmesi halinde yıl sonunda 9 milyar dolarlık tarihi bir rekora ulaşılmasının beklendiğini dile getirdi.

Şen, Mısır’ın Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en büyük ticaret ortağı olmaya devam edeceğine ve Türkiye’nin de Mısır’ın dünya genelindeki ilk beş ticaret ortağı arasında yer almaya devam edeceğine dikkat çekti. Ayrıca Türkiye’nin Mısır’a olan ihracatının ilk üç sırada devam edeceğini belirtti. İkili ticaret hacmini artırmak amacıyla ulaştırma altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şen, hava, deniz, kara ve demiryolu taşımacılığının geliştirilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Şen, Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro taşımacılığı konusunda olumlu gelişmelerin beklendiğini ve havayolu taşımacılığında artış yaşandığını paylaştı. Ayrıca Mısır Ulaştırma Bakanı’nın Türkiye’de düzenlenecek Denizcilik Zirvesi’ne katılacağını belirterek, ulaştırma alanındaki temasların ekonomik iş birliğini destekleyeceğini söyledi.

Mısır’daki Türk yatırımlarına da değinen Şen, bu yıl Batı Kantara, 10 Ramazan Şehri ve Ain Sokhna bölgelerinde yeni yatırım ve tesis açılışları beklediklerini ifade etti. Türk şirketlerinin Mısır’ı öncelikli yatırım yeri olarak gördüğünü belirten Şen, bu yıl gerçekleştirilecek yatırımların geçen yılın en az 500 milyon dolarlık seviyesini koruyacağını hatta aşabileceğini kaydetti.

Bölgesel konulara da değinen Şen, Türkiye, Mısır ve Katar’ın Filistin halkının varlığı ve can güvenliğinin korunması için yoğun diplomatik çaba harcadığını ve Libya ile Sudan konularında ortak bir yaklaşım sergilediklerini vurguladı. Ayrıca askeri iş birliğine de değinen Şen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahire ziyareti sırasında imzalanan askeri iş birliği çerçeve anlaşmasının uygulanmaya devam ettiğini ve karşılıklı eğitim faaliyetleri ile askeri ziyaretlerin devam ettiğini paylaştı.

Son olarak, Mısır Milli Futbol Takımı’nın Dünya Kupası’nda gösterdiği performansı da değerlendiren Şen, Mısır’ın futboldaki tarihi başarısını kutlayarak Türk halkının bu başarıyı kendi başarısı olarak gördüğünü ifade etti.

Benzer Haberler
TCMB’den Türk Lirası Mevduat Payını Artırma Politikaları 2026’da Sürdürülecek
TCMB’den Türk Lirası Mevduat Payını Artırma Politikaları 2026’da Sürdürülecek
OVP Kapsamında TROY Kart ve Dijital Türk Lirası İçin Yeni Adımlar Atılacak
OVP Kapsamında TROY Kart ve Dijital Türk Lirası İçin Yeni Adımlar Atılacak
eDevlet Kira Sözleşmeleri Başladı Anlaşmazlıklarda Dijital Dönem
eDevlet Kira Sözleşmeleri Başladı Anlaşmazlıklarda Dijital Dönem
Piyasalar Jeopolitik Gelişmeler ve Kritik ABD Verilerini Takip Ediyor
Piyasalar Jeopolitik Gelişmeler ve Kritik ABD Verilerini Takip Ediyor
Altın ve Gümüşte 7 Ayın Zirvesi Ağustos Ayı Raporlarına Yansıdı
Altın ve Gümüşte 7 Ayın Zirvesi Ağustos Ayı Raporlarına Yansıdı
Fed’in Faiz Artırım Sinyalleri ve Jeopolitik Gerilimler Piyasaları Etkiliyor
Fed’in Faiz Artırım Sinyalleri ve Jeopolitik Gerilimler Piyasaları Etkiliyor
Haberin Doğru Adresi
Sanık Haber

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SANIK HABER saklıdır.