G20 Ülkeleri Arasında Türkiye’nin İhracat Performansı

G20 ülkeleri, dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 85’ini ve küresel ticaretin yüzde 75’ini oluşturuyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 19 üye ülke ile Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği’nin yer aldığı G20’nin dönem başkanlığını Güney Afrika üstleniyor. G20 Liderler Zirvesi Johannesburg’da Başlıyor Yarın başlayacak G20 Liderler Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak….

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
G20 Ülkeleri Arasında Türkiye’nin İhracat Performansı

G20 ülkeleri, dünya gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 85’ini ve küresel ticaretin yüzde 75’ini oluşturuyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 19 üye ülke ile Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği’nin yer aldığı G20’nin dönem başkanlığını Güney Afrika üstleniyor.

G20 Liderler Zirvesi Johannesburg’da Başlıyor

Yarın başlayacak G20 Liderler Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Zirve öncesi dikkatler Türkiye’nin üye ülkelerle ticaretine çevrildi. 2020’de Türkiye, G20’ye üye 18 ülkeye 68 milyar 789 milyon dolarlık ürün ihracatı gerçekleştirdi. Bu rakam, 2021’de 86 milyar 780 milyon dolara, 2022’de 97 milyar 322 milyon dolara ve 2023’te 97 milyar 250 milyon dolara yükseldi.

Türkiye’nin İhracat Performansı

Geçen yıl Türkiye’nin G20 ülkelerine ihracatı 100 milyar 570 milyon doları aştı. 2020-2024 döneminde Türkiye’nin bu ülkelere ihracatı yüzde 46,2 artış gösterdi. En çok ihracat yapılan ülke Almanya oldu. 2020’de 15 milyar 979 milyon dolar olan ihracat rakamı, 2024’te yüzde 27,9 artışla 20 milyar 431 milyon dolara çıktı.

Türkiye’nin G20 ülkeleri arasında en çok ihracat yaptığı üçüncü ülke ise Birleşik Krallık oldu. 2020’de 11 milyar 236 milyon dolar olan ihracat tutarı, geçen yıl yüzde 36,1 artışla 15 milyar 289 milyon dolara yükseldi.

Geçen yıl Türkiye’nin en az ihracat yaptığı G20 ülkeleri ise sırasıyla 165 milyon dolarla Arjantin, 386 milyon dolarla Endonezya ve 653 milyon dolarla Güney Afrika oldu.

G20 zirvesinde Türkiye’nin ihracat performansı ve ticaret ilişkileri önemli bir gündem maddesi olacak.

Benzer Haberler
Bakan Göktaş Duyurdu Ağustos SED Ödemeleri Hesaplara Yattı
Bakan Göktaş Duyurdu Ağustos SED Ödemeleri Hesaplara Yattı
TÜİK Temmuz Araç İstatistikleri Trafikteki Artışı ve Değişimi Ortaya Koydu
TÜİK Temmuz Araç İstatistikleri Trafikteki Artışı ve Değişimi Ortaya Koydu
Savunma Sanayii Başkanlığı 13 Bilişim Personeli Alacak
Savunma Sanayii Başkanlığı 13 Bilişim Personeli Alacak
Haziran’da Ücretli Çalışan Sayısı Yüzde 2,5 Arttı
Haziran’da Ücretli Çalışan Sayısı Yüzde 2,5 Arttı
Gram Altın 6712 Liradan İşlem Görüyor Fed Faiz Artışı Beklentisi Piyasaları Etkiliyor
Gram Altın 6712 Liradan İşlem Görüyor Fed Faiz Artışı Beklentisi Piyasaları Etkiliyor
Hizmet Üretim Endeksi Haziranda Yüzde 1,3 Arttı
Hizmet Üretim Endeksi Haziranda Yüzde 1,3 Arttı
Haberin Doğru Adresi
Sanık Haber

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SANIK HABER saklıdır.