Türk Gıda Kodeksi’nde Güncelleme
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için önemli bir adım attı. Bakanlık tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Gıdalardaki Eser Elementler ve İşleme Bulaşanlarının Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yenilikler ve Maksimum Limitler Belirlendi
Tebliğde, gıdalardaki eser elementler ve işleme bulaşanlarının resmi kontrolü için numune alma ve analiz metodu kriterlerinde güncelleme yapıldı. Kurşun, kadmiyum, cıva, arsenik gibi eser elementler ile polisiklik aromatik hidrokarbonlar, 3-monokloropropan-1,2-diol, glisidil yağ asidi esterleri gibi işleme bulaşanlar için gıdalardaki maksimum limitler belirlendi.
Uyum ve Denetim Süreci
Hazırlanan tebliğ, Avrupa Birliği Komisyon Tüzüğü’ne uyumlu olarak piyasaya arz edilen megapari gıdalardan numune alınması ve analizlerin uygunluğunun kontrol edilmesini sağlıyor. Belirlenen maksimum limitlere uymayan gıdalar için idari yaptırım uygulanacak.
Yönetmelik Uyarınca Süreç
Resmi kontrollerde belirli standartlara uygun numune alma ve analizlerin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Güncellenen tebliğ, bu standartların belirlenmesine ve uygulanmasına odaklanıyor. Faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, bu kriterlere 31 Aralık 2025’e kadar uymak zorunda. Bu güncellemeyle Türk Gıda Kodeksi’nde yapılan değişiklikler gıda güvenliği konusunda daha etkin bir denetim sürecinin önünü açıyor. Artık gıdalardaki zararlı maddelerin kontrolü daha sıkı bir şekilde yapılacak ve tüketicilerin sağlığı korunmuş olacak.