Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Kuduz Aşısı Çalışmaları Devam Ediyor

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Kuduz Aşısı Çalışmaları Devam Ediyor

haberci haberci -
80 0

Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ’ın Açıklamaları

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Viroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kadir Yeşilbağ, Türkiye’de kuduz vakalarının artış göstermesi üzerine insana yönelik yerli kuduz aşısı çalışmalarının preklinik aşamaya geçtiğini duyurdu.

Kuduz Hastalığı ve Önemi

Prof. Dr. Yeşilbağ, insanlık tarihinde bilinen en eski zoonoz hastalık olan kuduzun, hastalanan insanların neredeyse tamamının hayatını kaybettiğini belirterek, bu nedenle tedavinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Türkiye’nin yüksek kuduz riski altında olduğunu ve kuduzun taşıyıcısı olarak köpeklerin büyük rol oynadığını açıkladı.

İnsana Yönelik Kuduz Aşısı Çalışmaları

Yeşilbağ, Türkiye’de kuduz hastalığına yakalanan insanlara en son tedavi yöntemlerinin uygulandığını belirtirken, ülkede kuduz aşısının yerlileştirilmesinin önemine dikkat çekti. Ülkenin kuduz aşısını üreten ilk ülkelerden biri olmasına rağmen teknolojik gelişmelere ayak uyduramamanın sorun yarattığını ifade etti.

Klinik Öncesi Çalışmalar ve İlerleme

Türkiye’de yılda 2 milyon doz hayvanlar için ve 1,5 milyondan fazla doz insanlar için kuduz aşısı ithal edildiğini belirten Yeşilbağ, insana yönelik yerli kuduz aşısı çalışmalarının devam ettiğini ve klinik öncesi aşamaya geçildiğini aktardı. Özel sektör işbirliğiyle gerçekleştirilen bu çalışmaların önemine vurgu yaptı ve mevcut altyapı ve insan kaynağıyla projenin başarılı bir şekilde ilerlediğini paylaştı.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir