Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Intelsat 33e Uydusunun Parçalanması ve Uzay Çöplüğü Tehlikesi

Intelsat 33e Uydusunun Parçalanması ve Uzay Çöplüğü Tehlikesi

haberci haberci -
8 0

Intelsat 33e Uydusunun Aniden Parçalanması

Hint Okyanusu’nda sabit bir yörüngede bulunan Intelsat 33e uydusu, 20 Ekim’de aniden güç kaybetti ve ABD Uzay Gücü tarafından en az 20 parçaya ayrıldığı doğrulandı. Uydunun parçalanma nedeni henüz belirsizdir.

Uzay Çöplüğü ve Tehlikeleri

Dünya’nın yörüngesinde 10 cm’den büyük 40 binden fazla, 1 cm’den küçük ise 130 milyondan fazla uzay çöpü bulunmaktadır. Bu yörüngedeki çöpler, diğer uydular için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Özellikle daha yüksek yörüngelerdeki çöplerin izlenmesi zorlaşmaktadır.

Sorumluluk ve Gelecek Planları

Uzayda meydana gelen enkazlardan kimin sorumlu olduğu hala tartışmalıdır. Uzaya cismi gönderen ülkenin teorik olarak sorumlu tutulduğu belirtilmektedir. Gelecekte, uyduların kontrollü şekilde yörüngeden çıkarılması ve çöp üretiminin azaltılması gerekmektedir. Örneğin, ESA’nın Cluster 2 “Salsa” uydusu güvenli bir şekilde yok edilmiştir.

Uzayda daha fazla uydu gönderildikçe, yörüngedeki kalabalığın artmasıyla benzer olayların yaşanmaması için şimdiden planlar yapılmaya başlanmıştır. NASA’nın, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun parçalanması durumunda 220 milyondan fazla enkaz parçası yaratabileceğini öngörmesi, endişeleri artırmaktadır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir