Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Karaciğer Dokularının Kendi Kendine Birleşmesi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Karaciğer Dokularının Kendi Kendine Birleşmesi

haberci haberci -
12 0

Uzayda Doku Mühendisliği Çözümleri Geliştiriliyor

Yeni bir araştırma, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda insan karaciğer dokularının kendi kendine birleşmesini test ediyor. Bu deneyler, gelecekte tıbbi bağlamlarda kullanılabilecek doku mühendisliği çözümlerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Mikro Yerçekimi Sorunlara Çözüm Olabilir

Bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki mikro yerçekimi koşullarının, Dünya’da karşılaşılan doku mühendisliği sorunlarını çözebileceğini düşünüyor. Araştırmalar, mikro yerçekimi koşullarında daha iyi farklılaşma ve işlevselliğe sahip karaciğer dokularının geliştirilebileceğini gösteriyor.

Uzayda Yetiştirilen Dokuların Dünya’da Kullanımı

Eğer uzayda yetiştirilen karaciğer dokuları başarılı bir şekilde geliştirilebilirse, Dünya’ya geri getirilmeleri için özel koruma yöntemleri gerekecek. Araştırmacılar, izokorik aşırı soğutma adlı bir tekniği kullanarak bu dokuları zarar görmeden donma noktasının altına indirmeyi planlıyor. Bu sayede, dokuların uzun süre kullanılabilirliği artabilir ve organ nakli alanında devrim yaratabilir.

Dr. Chang, “Amacımız, Dünya’ya geri getirilebilecek işlevsel dokuları korumak ve bu dokuları hastalık modelleme, ilaç testi ve tedavi amaçlı implantasyon gibi biyomedikal uygulamalarda kullanmak” şeklinde açıklamada bulundu.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir