ABD’nin arabuluculuğunda İsrail ve Lübnan heyetleri arasında imzalanan çerçeve anlaşma, bölgede kalıcı barış ve güvenliği hedefliyor.
ABD’nin başkenti Washington DC’de, İsrail ve Lübnan heyetleri ABD arabuluculuğuyla üçlü bir çerçeve anlaşması imzaladı. Görüşmelerin beşinci turu sonunda varılan mutabakat, İsrail’in Lübnan’da işgal ettiği bazı bölgeleri Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne devretmesini öngörüyor. Bu anlaşma, Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve saldırılarını durdurması koşuluyla bölgede kalıcı barış ve güvenliği tesis etmeyi amaçlıyor.
Lübnan’ın Washington Büyükelçisi Nada Hamadeh, İsrail’in Washington Büyükelçisi Yechiel Leiter ve ABD Dışişleri Bakanı’nın Özel Kalem Müdürü Daniel Holler anlaşmayı imzaladı. Büyükelçi Hamadeh, bu adımı Lübnan egemenliğinin tesisi ve tüm Lübnanlıların barış içinde yaşaması yönünde atılmış ilk adım olarak değerlendirdi. İsrailli Büyükelçi Leiter ise çerçevenin nihai hedefinin iki ülke arasında gerçek bir barış olduğunu belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan ve İsrail’in bölgede kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik bir çerçeve anlaşmasında mutabık kaldığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığı, iki tarafın Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin devlet dışı tüm aktörleri dışlayarak kontrolü tek başına üstleneceği pilot bölgeler oluşturulması konusunda anlaştığını duyurdu. Bu adımların kapsamlı bir barış ve güvenlik anlaşmasına doğru ilerlemeyi mümkün kılacağı ifade edildi.
ABD basınında yer alan haberlere göre, söz konusu anlaşma iki ülke arasında bir ateşkesin yürürlüğe girmesini öngörüyor. Ateşkesin, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını tamamen durdurması ve Lübnan’ın güneyindeki Litani bölgesindeki unsurlarının bölgeden ayrılmasına bağlı olacağı iddia edildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile Lübnan’ın Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve bölgede kontrolün Lübnan ordusuna devredilmesini öngören bir pilot proje üzerinde anlaştığını savundu. Netanyahu, Beyrut ve Tel Aviv yönetimlerinin, İsrail ordusunun önerdiği iki bölge üzerinde mutabakata vardığını söyledi. Bu bölgelerden birinin, Lübnan’ın güneyindeki “Sarı Hat” olarak adlandırılan sınır bölgesinin dışında, diğerinin ise Litani Nehri’nin kuzeyinde bulunduğu belirtildi.
Öte yandan, Netanyahu İsrail ordusunun Lübnan’daki işgalinin devam edeceğini kaydetti. Lübnan Parlamentosu’ndaki Hizbullah milletvekili Hasan Fadlallah ise İsrail ile Lübnan arasında imzalanan anlaşmayı kınadı. Fadlallah, “Lübnan makamlarının izlediği çizgi, ülkeyi zayıflatacak ve İsrail düşmanının çıkarlarına hizmet edecek tek taraflı, gereksiz tavizlerden ibarettir” ifadelerini kullandı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]