Türk Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Bakü Enerji Haftası’nın açılış konuşmasında günümüzde enerji arzının giderek zorlaştığını belirtti. Jeopolitik gerilimler, bölgesel çatışmalar ve tedarik zinciri sorunlarının enerji piyasalarını kırılgan hale getirdiğini vurgulayan Dönmez, enerji güvenliğinin artık sadece kaynak erişimiyle değil, çeşitlendirilmiş tedarik yapısı, güçlü altyapı, operasyonel esneklik, yüksek interkonneksiyon kapasitesi ve geniş işbirliğiyle de sağlanması gerektiğini belirtti….
Türk Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Bakü Enerji Haftası’nın açılış konuşmasında günümüzde enerji arzının giderek zorlaştığını belirtti. Jeopolitik gerilimler, bölgesel çatışmalar ve tedarik zinciri sorunlarının enerji piyasalarını kırılgan hale getirdiğini vurgulayan Dönmez, enerji güvenliğinin artık sadece kaynak erişimiyle değil, çeşitlendirilmiş tedarik yapısı, güçlü altyapı, operasyonel esneklik, yüksek interkonneksiyon kapasitesi ve geniş işbirliğiyle de sağlanması gerektiğini belirtti.
İklim değişikliğiyle mücadele edilirken enerji dönüşümünün başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Dönmez, sürdürülebilirlik, enerji güvenliği ve rekabetçilik arasında doğru dengeyi kurmanın önemine dikkat çekti. Türkiye’nin enerji alanındaki önceliklerinden bahseden Dönmez, enerji güvenliğini sağlamak, dışa bağımlılığı azaltmak, ekonomik büyümeyi desteklemek ve net sıfır emisyon hedefine ulaşmak amacında olduklarını belirtti.
Bakan Dönmez, Türkiye’nin elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 65’lik bir oranla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını ve güneş enerjisinin bu yılın sonunda ülkenin en büyük elektrik üretim kaynağı haline gelmesini beklediklerini açıkladı. Ayrıca doğal gazın enerji piyasalarındaki kritik rolüne de değinen Dönmez, Türkiye’nin doğal gaz altyapısına önemli yatırımlar yaptığını ve Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimin artarak devam ettiğini belirtti.
Nükleer enerjinin Türkiye’nin uzun vadeli enerji stratejisinin önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin yıl sonuna kadar devreye alınmasının planlandığını aktardı. Ayrıca Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji işbirliğinin bölgesel enerji güvenliğine büyük katkılar sunduğunu belirten Dönmez, bölgesel enerji projeleriyle bölgenin enerji mimarisini dönüştürdüklerini dile getirdi.
Son olarak, Türkiye ve Azerbaycan’ın yenilenebilir enerji, elektrik iletimi ve yeşil enerji koridorları alanlarında işbirliğini artırdığını vurgulayan Bakan Dönmez, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında güvenilir bir enerji merkezi olmaya devam edeceğini belirtti. Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı’na (COP31) ev sahipliği yapacak olmasının da küresel enerji ve iklim diyaloğuna olumlu katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]