ABD Başkanı Trump İran’la görüşme kapılarını kapattı

ABD Başkanı Trump, İran’ın “anlamlı müzakereye hazır olmaması” nedeniyle görüşme kapılarını kapattı. Lübnan’a ise güçlü destek sözü verdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Başkanı Trump İran’la görüşme kapılarını kapattı

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ile yaptığı görüşme sırasında basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Trump, İran’ın “anlamlı bir müzakereye hazır olana kadar” ABD’nin görüşme niyetinde olmadığını kesin bir dille belirtti. Ayrıca Lübnan’a güçlü destek mesajı verdi ve ülkesinin bölgesel politikalarına dair önemli ipuçları sundu.

Başkan Trump, İran’ın “çaresizce kendileriyle görüşmek istediğini” ifade etti. Ancak ABD’nin, İran’ın kapasitesini kimsenin mümkün görmediği ölçüde zayıflattığını vurguladı. Ürdün’de yaşanan bir savunma ihlalini örnek göstererek, ABD’nin en iyi teçhizata sahip olduğunu ancak “işi başkalarına bıraktığında sonuçların bazen iyi olmadığını” dile getirdi.

İran’a Nükleer Tehdit ve Hürmüz Boğazı Uyarısı

Trump, İran’ın nükleer silaha sahip olamayacağını net bir şekilde ifade etti. “Kurmayı düşündükleri yeni tesise kesinlikle saldırırız” diyerek nükleer faaliyet yürütmeyi düşündükleri her yeri güçlü bir şekilde vuracakları uyarısında bulundu. Mevcut durumda İran’ın nükleer silah üretmesinin yıllar alacağını savundu.

İran’ın uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjleri Kazma Dağı’na taşımış olabileceği yönündeki iddialara değinen Trump, bunu doğrulayan bir kayıt olmasa da nükleer materyali takip ettiklerini belirtti. Natanz Nükleer Santrali yakınındaki bu bölgeyi “çok yakında ve çok ağır biçimde vuracakları” tehdidinde bulundu. “Henüz işimiz bitmedi” ifadesini kullandı.

Hürmüz Boğazı’nın yeniden gemi trafiğine açılması konusunda da konuşan Trump, şu anda operasyonları bırakmaları halinde İran’ın yeniden yapılanmasının 20-25 yıl süreceğini söyledi. ABD’nin İran politikasına devam edeceğinin sinyalini verdi ve “Açıkçası henüz hiçbir şey görmediler. Şimdiye kadar onlara karşı ölçülü davrandık” ifadelerini kullandı.

Lübnan’a Destek ve Bölgesel Gelişmeler

Lübnan’ın “büyük bir düşünce ve aydınlar ülkesi” olduğunu vurgulayan Başkan Trump, ülkeye “çok yardım edeceklerini” taahhüt etti. İsrail ordusunun Lübnan’dan çekilme sürecinde olduğunu ve tarafların iyi anlaştığını aktardı. Lübnan ordusunun kendi imkanlarıyla hareket edebilir hale geldiğini de ekledi.

Yemen’deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan’a deniz ablukası uygulama kararı hakkında “Ne olacağını göreceğiz” diyen Trump, böyle bir durum ortaya çıkarsa gerekli önlemleri alacaklarını belirtti. Ayrıca Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun’un istemesi halinde Hizbullah ile görüşmeye hazır olduğunu da açıkladı.

Kanada ile Ticari Gerilim ve Suriye Mesajı

Kanada’ya yüzde 50 ilave gümrük vergisi uygulama kararının ayrı bir konu olduğunu belirten Trump, bu kararın Kanada’nın ABD’li çiftçilere ve halka karşı sergilediği tutuma yanıt olduğunu ifade etti. Kanada’nın ABD olmadan ayakta kalmasının mümkün olmadığını iddia etti.

Kanada’yı ormanlarını düzgün yönetememekle suçlayan Trump, yangın dumanlarının New York ve Detroit gibi ABD şehirlerini etkilediğini vurguladı. Bu durumun işletmelerin kapanmasına neden olduğunu ve ciddi zararlar yarattığını dile getirdi.

Suriye Devlet Başkanı ile “çok iyi anlaştıklarını” söyleyen Trump, Suriye’nin Lübnan’a girerek Hizbullah konusunda bir şeyler yapma fikrini değerlendirilebilecek bir konu olarak gördüğünü belirtti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun ise ABD’den siyasi destek ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri için destek talepleri olduğunu aktardı. Aoun, ordunun ülkenin güvenliği ve istikrarı için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Benzer Haberler
BM Genel Sekreteri Guterres Savaş ve İklim Krizi İçin Acil Çağrı Yaptı
BM Genel Sekreteri Guterres Savaş ve İklim Krizi İçin Acil Çağrı Yaptı
BM İsrail Gazze Saldırılarını Raporladı 150 Filistinli Hayatını Kaybetti
BM İsrail Gazze Saldırılarını Raporladı 150 Filistinli Hayatını Kaybetti
Trump İran’a Son Şans Uyarısı Yaptı Müzakereler Yeniden Başladı
Trump İran’a Son Şans Uyarısı Yaptı Müzakereler Yeniden Başladı
Barselona Metrosunda Yangın Paniği: 137 Kişi Hastaneye Kaldırıldı
Barselona Metrosunda Yangın Paniği: 137 Kişi Hastaneye Kaldırıldı
İsrail 60 Filistinli Esiri Serbest Bıraktı Han Yunus’a Getirildi
İsrail 60 Filistinli Esiri Serbest Bıraktı Han Yunus’a Getirildi
Fransa İspanya Orman Yangınları 300 Bin Kişi Tahliye Edildi
Fransa İspanya Orman Yangınları 300 Bin Kişi Tahliye Edildi
Haberin Doğru Adresi
Sanık Haber

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SANIK HABER saklıdır.