ABD Arabuluculuğunda İsrail ve Lübnan Arasında Çerçeve Anlaşması İmzalandı

ABD arabuluculuğunda İsrail ve Lübnan, Washington’da kritik bir çerçeve anlaşmasına imza attı. Barış ve güvenlik hedeflenirken Hizbullah’ın konumu belirlendi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
ABD Arabuluculuğunda İsrail ve Lübnan Arasında Çerçeve Anlaşması İmzalandı

ABD’nin başkenti Washington DC’de, İsrail ve Lübnan heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin beşinci turu sonucunda önemli bir çerçeve anlaşması imzalandı. Anlaşma, İsrail’in Lübnan topraklarındaki işgalini sona erdirerek bazı bölgeleri Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne devretmesini, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını ve bölgede kalıcı barış ile güvenliğin tesisini amaçlıyor. Lübnan Büyükelçisi Nada Hamadeh, İsrail Büyükelçisi Yechiel Leiter ve ABD Dışişleri Bakanı’nın Özel Kalem Müdürü Daniel Holler anlaşmaya imza attı.

Lübnan Büyükelçisi Nada Hamadeh, imzalanan çerçeve anlaşmayı, “Lübnan egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi, kalıcı bir çatışmasızlık sağlanması yönünde atılmış ilk adım” olarak değerlendirdi. Hamadeh, anlaşmanın halkın topraklarına geri dönmesini ve tüm Lübnanlıların barış içinde yaşamasını mümkün kılacağını belirtti.

İsrail Büyükelçisi Yechiel Leiter ise çerçevenin nihai hedefinin iki ülke arasında gerçek bir barış olduğunu savundu. Leiter, “Bu üçlü çerçeve anlaşmada İran yok, Hizbullah yok. İsrail ile Lübnan arasında barışa giden yol var” ifadelerini kullandı. Her iki ülkenin de güvenlik içinde yaşayacağı, egemenliklerinin saygı gördüğü bir barış hedeflendiğini vurguladı.

Anlaşmanın Temel Hedefleri ve İlk Adımlar

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan ve İsrail’in bölgede kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik bir çerçeve anlaşmasında mutabık kaldığını açıkladı. Rubio, “Bugün iyi bir gün çünkü ABD’nin arabuluculuğu ve desteğiyle, egemen Lübnan hükümeti ile İsrail hükümeti arasında kalıcı barış ve güvenliğin tesis edilmesine yönelik bir çerçeve anlaşmayı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki tarafın ABD’nin yönlendirmesiyle, Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin devlet dışı tüm aktörleri dışlayarak kontrolü tek başına üstleneceği pilot bölgelerin oluşturulmasının hızla ilerletilmesi konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Bu adımların, kapsamlı bir barış ve güvenlik anlaşmasına doğru ilerlemeyi mümkün kılacağı ifade edildi.

Pilot Bölgeler ve Hizbullah’ın Konumu

ABD basınında yer alan haberlere göre, söz konusu anlaşma iki ülke arasında bir ateşkesin yürürlüğe girmesini öngörüyor. Bu ateşkesin, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını tamamen durdurması ve Lübnan’ın güneyindeki Litani bölgesindeki Hizbullah unsurlarının bölgeden ayrılmasına bağlı olacağı iddia edildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile Lübnan’ın, Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve bölgede kontrolün Lübnan ordusuna devredilmesini öngören bir pilot proje üzerinde anlaşmaya vardığını savundu. Netanyahu, Beyrut ve Tel Aviv yönetimlerinin, İsrail ordusunun önerdiği iki bölge üzerinde mutabakata vardığını söyledi.

Bu bölgelerden birinin, Lübnan’ın güneyindeki

Benzer Haberler
İran Basını Sirik’te Patlama Sesi Duydu ABD Saldırısı Sonrası
İran Basını Sirik’te Patlama Sesi Duydu ABD Saldırısı Sonrası
İran Devrim Muhafızları Kuveyt’teki ABD Tesislerini Vurduğunu Duyurdu
İran Devrim Muhafızları Kuveyt’teki ABD Tesislerini Vurduğunu Duyurdu
Çekya Okullarda Cep Telefonu Kullanımını Yasaklıyor
Çekya Okullarda Cep Telefonu Kullanımını Yasaklıyor
Avrupa’dan Balistik Füze Savunması İçin 10 Ülke Koalisyonu
Avrupa’dan Balistik Füze Savunması İçin 10 Ülke Koalisyonu
ABD Saldırıları Sonlandı İran’a Yönelik Operasyon Bitti
ABD Saldırıları Sonlandı İran’a Yönelik Operasyon Bitti
Ukrayna Karadeniz’de Rusya’ya Ait 20 Gemiyi Hedef Aldı
Ukrayna Karadeniz’de Rusya’ya Ait 20 Gemiyi Hedef Aldı
Haberin Doğru Adresi
Sanık Haber

Reklam & İşbirliği : [email protected]

Copyright © 2025 Tüm hakları SANIK HABER saklıdır.