GÖKTÜRK-1 Uydusu: 8 Yıl Boyunca Dünya’yı Keşfetti
Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Keşif Uydu Tabur Komutanlığı personeli tarafından yönetilen GÖKTÜRK-1 uydusu, 322 bin 607 kare görüntü çekerek Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hedef istihbarat ihtiyaçlarını karşıladı. Uydu, dünya etrafında 42 bin 700 tur atarak çeşitli alanlarda görev yaptı. 680 kilometre yükseklikteki yörüngesinde saniyede 7,5 kilometre hızla hareket eden GÖKTÜRK-1, 0,50 metre çözünürlüklü görüntüler ile coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir yerinden keşif yapabiliyor.
GÖKTÜRK-2 Uydusu: 12 Yıl Kesintisiz Görev
Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu olan GÖKTÜRK-2, dünyanın etrafını 64 bin defa dolaşarak 88 bin 478 kare görüntü çekti. Uydu, Milli Savunma Bakanlığı, TÜBİTAK ve TUSAŞ iş birliğiyle geliştirildi. 2,5 metre çözünürlüklü olan GÖKTÜRK-2, Türkiye’nin savunma, çevre, tarım gibi alanlardaki ihtiyaçlarını karşılıyor. Uydunun yüksek radyasyon dayanımı ve efektif ısıl kontrolü sayesinde görev süresi 5 yıldan 12 yıla çıktı.
GÖKTÜRK-Y Projesi ile Yenilenme Çalışmaları
GÖKTÜRK uydularının yenilenmesi için GÖKTÜRK-Y Projesi başlatıldı. Bu projeyle TSK’nın elektrooptik kabiliyeti devam ettirilerek milli bir uydu sistemi oluşturulması hedefleniyor. GÖKTÜRK-Y Projesi kapsamında uydu alt sistemlerinin milli imkanlarla sağlanması planlanıyor. Türkiye’nin 6 haberleşme ve 3 keşif uydusunun yanı sıra, TÜRKSAT 6A ile birlikte toplam 9 uyduyu hizmete sunması planlanıyor.
Türkiye’nin uzay altyapısındaki bu gelişmeler, ülkenin milli güvenliği ve çeşitli sektörlerdeki ihtiyaçlarına uygun çözümler sunmaya devam ediyor.