Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Hangi Günlere ve Tatillere İntihar Riski Daha Yüksek?

Hangi Günlere ve Tatillere İntihar Riski Daha Yüksek?

haberci haberci -
11 0

Analiz Sonuçlarına Göre İntihar Riski

Yeni yayımlanan bir analize göre, intihar riski özellikle Pazartesi günleri ve Yılbaşı Günü’nde zirveye çıkıyor. Ancak, hafta sonları ve Noel gibi tatillerdeki risk, ülke ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bu bulgu, belirli zaman dilimlerine ve demografik gruplara yönelik intihar önleme stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Haftalık ve Tatil Dönemlerindeki İntihar Varyasyonları

1971-2019 yılları arasında 26 ülke ve bölgeden gelen 1.7 milyondan fazla intihar vakası analiz edilmiştir. En yüksek intihar oranları Güney Kore, Japonya, Güney Afrika ve Estonya’da görülürken, en düşük oranlar Filipinler, Brezilya, Meksika ve Paraguay’da kaydedilmiştir. Genel olarak, intihar vakalarının çoğunluğu erkeklerde ve 0-64 yaş arasındaki kişilerdedir.

Bölgesel Farklılıklar ve Zamanlamalar

Tüm ülkelerde Pazartesi günleri intihar riski diğer günlere göre daha yüksek çıkmıştır (yaklaşık %15-18). Hafta sonlarındaki risk bazı ülkelerde düşüktür ancak Güney ve Orta Amerika ülkeleri, Finlandiya ve Güney Afrika gibi bölgelerde hafta sonları risk artışı gözlemlenmiştir. Yılbaşı Günü’nde tüm ülkelerde, özellikle erkeklerde intihar riski artarken, Noel Günü’ndeki oranlar bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

İntihar Önleme Çabaları

Araştırmacılar, iş baskısının neden olduğu stresin Pazartesilerde ve alkol tüketiminin artışının Yılbaşı ve hafta sonlarında intihar riskini tetikleyebileceğini belirtmektedir. Gözlemsel bulgular, ulusal tatillerde intihar riskinin genellikle düştüğünü ancak Orta ve Güney Amerika ülkelerinde tatil sonrası bir veya iki gün riskin arttığını göstermektedir. Bu veriler, daha hedeflenmiş intihar önleme programlarının oluşturulmasına yardımcı olabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir