Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Beyin Sinyalleriyle Protez Eller Kontrol Edilebilecek mi?

Beyin Sinyalleriyle Protez Eller Kontrol Edilebilecek mi?

haberci haberci -
7 0

Rhesus Maymunları Üzerinde Yapılan Araştırma

Araştırmacılar, Macaca mulatta türü rhesus maymunları üzerinde gerçekleştirdikleri çalışmada, **beyin sinyalleriyle yalnızca düşünce gücü kullanılarak protez ellerin daha hassas bir şekilde hareket ettirilmesini** başardılar.

Beyin Sinyalleri El Hareketlerinden Daha Önemli

Araştırma sonucunda el pozisyonlarını kontrol eden sinyallerin, el hareketlerinin hızını kontrol eden sinyallerden daha önemli olduğu keşfedildi.

Nöro-Protezler İçin Önemli Bir Adım

Bu buluş, **felçli hastalar** başta olmak üzere nöro-protezlerin ince motor becerilerini geliştirmeye yönelik önemli bir adım olarak kabul ediliyor.

Maymunlara Sanal Gerçeklik Ortamında Eğitim

Rhesus maymunlarına bir sanal gerçeklik ortamında ellerini kullanarak bir “avatar” eli kontrol etmeleri öğretilen araştırmacılar, maymunların sadece **beyin sinyalleriyle** sanal eli hareket ettirmeyi başarmalarını sağladılar.

Nöron Aktiviteleri Optimize Edildi

Beyin-bilgisayar arayüzü tarafından ölçülen nöron aktiviteleri, protez elin ince motor becerilerini geliştirmek amacıyla optimize edildi.

Gelecekteki Yararları

Bu çalışma, **beyin sinyallerinin daha doğru şekilde çözümlenmesi** ve nöro-protezlerin günlük yaşamda daha etkin kullanılabilmesi adına büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, özellikle **ALS gibi kas hareketlerini etkileyen hastalıklardan muzdarip** hastaların yaşamını kolaylaştırabilecek teknolojik gelişmelerin önünü açabilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir