Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Türkiye’nin Ağustos 2024 Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Açıklandı

Türkiye’nin Ağustos 2024 Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Açıklandı

haberci haberci -
8 0

TCMB Açıkladı: Kısa Vadeli Dış Borç Stoku Azalış Gösterdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2024 dönemine ait kısa vadeli dış borç istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, ağustos sonu itibarıyla kısa vadeli dış borç stoku, bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,4 azalışla 173,7 milyar dolar seviyesine geriledi.

Bankaların Yurt Dışı Kredilerinde Büyük Artış

Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku %11,5 artarak 76,3 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borcu ise %3,4 azalışla 59,3 milyar dolara düştü. Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler ise bir önceki yıla göre %40,4 artarak 17,7 milyar dolara yükseldi.

Özel Sektör ve Kamu Bankalarının Borç Durumu

Özel sektörün kısa vadeli dış borcu %1 artarak 96,3 milyar dolara ulaşırken, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu %14 artarak 39,3 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde, özel sektörün özel alacaklılara olan borçları azalırken, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar da düştü.

Kısa Vadeli Dış Borçların Döviz Kompozisyonu

Kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonuna bakıldığında, %47,5’i dolar, %23,4’ü avro, %13,3’ü TL ve %15,8’i diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü. Toplam stok içinde kamu sektörünün, Merkez Bankası’nın ve özel sektörün payları da detaylı bir şekilde açıklandı.

Bu veriler Türkiye’nin kısa vadeli dış borç durumunu gözler önüne sererken, ekonomi ve finans alanında önemli bir gösterge niteliği taşıyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir