Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. İçki Sektöründe Yüksek Vergiler ve Düşük Rekolte: Son Durum

İçki Sektöründe Yüksek Vergiler ve Düşük Rekolte: Son Durum

haberci haberci -
98 0

Yüksek Vergi ve Düşük Rekolte Etkisi

İçki sektörü uzun yıllardır yüksek vergi politikası ile boğuşmaktaydı. Son iki yılda ise düşük rekolte ve yüksek tarım enflasyonu sektöre büyük darbe vurdu. Özellikle 2024’ün ilk aylarında bira, şarap gibi içeceklerde büyük zamlar görüldü. Fiyatların ise mart ayı ve sonrasındaki rekolteler ile şekilleneceği belirtildi.

Trendlerin Değişimi

Mey Diageo Genel Müdürü Levent Kömür, sektördeki trendlerdeki değişime dikkat çekti. Kokteyl içme alışkanlıklarının artmasıyla birlikte votka, viski, cin gibi yüksek alkollü içkilerin tercih edildiğini belirtti. Türkiye’de ise özellikle tarımsal hammadde fiyatlarındaki artış sebebiyle şarap ve benzeri içeceklerin maliyetlerinde artış yaşandığını açıkladı.

Üzüm Hasadı ve Fiyatlar

Üzüm hasadının düşük olması geçen yılda fiyatları etkilerken, bu yılın gidişatının tamamen üzüm hasadına bağlı olduğunu vurguladı. Kömür, üzüm fiyatlarının Türkiye’de ortalama 2 Euro iken, Fransa ve İtalya’da 70 cent seviyelerinde olduğunu dile getirdi.

Üretici ve Enflasyon

TÜİK verilerine göre alkollü içecekler enflasyonu yüzde 63.09 seviyesine ulaşmış durumda. Tarım-ÜFE ise yüzde 57.85 seviyesinde. Bu durum üreticileri olumsuz etkilerken, Mey İçki Şırnak’tan aldığı üzümlerle yeni şarap üretimine başlamış durumda.

Gelecek Planları

Mey İçki, şarap üretimini sürdürerek yerel üretimi desteklemeyi hedefliyor. Genel Müdür Levent Kömür ise şirketteki görevini Pazarlama Direktörü Bahar Uçanlar’a devretmeye hazırlanıyor. Bu değişiklikle birlikte şirketin yol haritası ve stratejilerinde yeni dönem başlayacak.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir