Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Güney Afrika’da Şiddetli Kuraklık ve Gıda Krizi

Güney Afrika’da Şiddetli Kuraklık ve Gıda Krizi

haberci haberci -
50 0

40 Yılın En Şiddetli Kuraklığı

Dünya Meteoroloji Örgütü verilerine göre, Temmuz 2023’ten bu yana devam eden El Nino hava olayı nedeniyle Zambiya, Malavi, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Angola, Botsvana ve Lesotho gibi Güney Afrika ülkelerinde son 40 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Bu durum nedeniyle bölgede ciddi bir gıda krizi baş gösterdi.

Acil Yardım Çağrısı

Güney Afrika Kalkınma Topluluğu verilerine göre, kuraklıktan en fazla etkilenen 130 milyon nüfusun yarısından fazlası olan 68 milyon kişi, farklı düzeylerde yardıma ihtiyaç duyuyor. Özellikle Zambiya, Malavi, Zimbabve, Mozambik, Angola, Namibya, Lesotho ve Botsvana gibi ülkelerde acil gıda yardımına gereksinim duyuluyor.

Salgın Hastalık Tehlikesi

Yetersiz beslenme ve susuzluk nedeniyle gelecek aylarda bölgede salgın hastalıklarda yoğun artış bekleniyor. DSÖ’nün raporuna göre, gıda krizinden en çok etkilenen ülkeler arasında Zambiya, Malavi, Zimbabve, Namibya, Lesotho ve Botsvana bulunuyor.

Su ve Enerji Krizi

Kuraklık aynı zamanda su kaynaklarının kurumasına ve enerji krizine yol açıyor. Su sıkıntısı yaşayan milyonlarca insanın yanı sıra elektrik üretimi de olumsuz etkileniyor. Bölgede elektrik kesintileri yaşanırken, su kaynaklı hastalıkların yayılma riski artıyor.

Gelecek İçin Beklentiler

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün tahminlerine göre, bölge yakında “La Nina” hava olayının etkisi altına girecek. Şiddetli yağışlarla birlikte su kaynaklarının yenilenmesi beklenirken, olası sel ve su baskınlarının tarıma zarar verebileceği öngörülüyor. Bölge, gelecek yıl nisan ayındaki hasadı bekleyerek kuraklığın etkisinden kurtulmayı umut ediyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir