Sanık Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Dünya
  4. »
  5. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Berlin Süreci Zirvesi’nde Konuştu

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Berlin Süreci Zirvesi’nde Konuştu

haberci haberci -
25 0

Kurti, Berlin Süreci’nde İlerlemeleri Değerlendirdi

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Avrupa ve Batı Balkan ülkelerinin liderlerinin, Berlin’de gerçekleşen “Berlin Süreci” zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Kurti, Berlin Süreci kapsamında son 10 yılda kaydedilen ilerlemelere dikkat çekerek, daha fazla eyleme ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Kimlik Kartıyla Seyahat Anlaşması

Albin Kurti, Berlin Süreci çerçevesinde 2022’de imzalanan Batı Balkan ülkeleri vatandaşlarının kimlik kartıyla karşılıklı seyahat etmesine imkan sağlayacak anlaşmanın Kosova tarafından onaylandığını ancak Bosna Hersek’in RS olarak bilinen Sırp Cumhuriyeti’nin onay vermediğini belirtti. Bu durumda Kosova’nın Bosna Hersek vatandaşlarına tek taraflı olarak 2023 yılından itibaren serbest dolaşım izni vereceğini açıkladı.

Berlin Süreci ve Hedefleri

Berlin Süreci, eski Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından 2014’te başlatılmış olup, Batı Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve Avrupa Birliği’ne entegrasyonlarının hızlandırılmasını hedeflemektedir. Ancak Bosna Hersek’in RS entitesinden kaynaklanan sorunlar, anlaşmaların uygulanmasında engel teşkil ediyor.

Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin açıklamaları, Batı Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğinin önündeki engellerin aşılması ve Avrupa Birliği entegrasyon sürecinin hızlandırılması adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir