AB ülkelerinin dışişleri bakanları, Orta Doğu ve Ukrayna’daki gelişmeleri değerlendirmek üzere Lüksemburg’da bir araya geldi. Toplantı önemli kararlar ve açıklamalarla sonuçlandı.
AB, İsrail’in UNIFIL’e Yönelik Saldırılarını Kınadı
Toplantının başlangıcında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell liderliğindeki bakanlar, İsrail’in BM Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırılarına ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “AB, BM misyonlarına yapılan saldırıları kınıyor ve özellikle İsrail ordusunun Lübnan’daki UNIFIL’e yönelik saldırılarından ciddi endişe duyuyor” ifadelerine yer verildi.
İsrail’den Açıklama ve Soruşturma Bekleniyor
AB’nin açıklamasında, Güney Lübnan’ın istikrarında önemli rol oynayan UNIFIL’e yapılan saldırılarla ilgili olarak İsrail makamlarından acilen açıklama ve kapsamlı bir soruşturma talep edildi. Ayrıca, Hizbullah’ın İsrail’e roket saldırılarından da derin endişe duyulduğu belirtildi.
UNIFIL’e Yönelik Saldırılar Devam Ediyor
UNIFIL, İsrail ordusunun bir gözlem kulesini hedef alması sonucu iki barış gücü askerinin yaralandığını duyurmuştu. Daha sonra ise İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki UNIFIL tesislerine baskın düzenleyerek, tesisin kapılarını tanklarla tahrip etmişti. Bu saldırılar uluslararası toplumda büyük endişe yaratmış durumda.