TİHEK Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Kararını Değerlendirdi
Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi’nin, haşema ile havuza girilmesine izin vermeyen sanıklar hakkında verilen 10’ar ay hapis cezasının uygun bulunmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kılıç: Ayrımcılık Kanunen Yasak
Kılıç, TİHEK Kanunu’nda belirlenen 15 temeldeki her türlü ayrımcılığın yasaklandığını vurgulayarak, din ve inanç temelinde ayrımcılığın da kanunda öngörülen temellerden biri olduğunu belirtti. Özel mülklerde havuzların kullanımı ve diğer hizmet alanlarında ayrımcılık yaşanabileceğine dikkat çeken Kılıç, vatandaşlara ayrımcılık yapılmasının kanunen yasaklandığını ifade etti.
Ayrımcılık İle İlgili Daha Önce Verilen Kararlar Anımsatıldı
TİHEK’in daha önce benzer konularda verdiği ihlal kararlarına da değinen Kılıç, haşema ile havuza girilmesinde sağlık açısından sorun olmadığını raporladıklarını ve bu konuda verilen ihlal kararlarında bu rapora atıfta bulunduklarını söyledi. Kişilerin hizmet alırken kısıtlanmalarının yasaklandığını belirten Kılıç, uluslararası sözleşmelerin ve BM İnsan Hakları Komitesinin ayrımcılığı yasakladığını da hatırlattı.
Özgürlük ve Haklar Konusunda Uyarı
Kılıç, din ve inanç özgürlüğünün ritüeller üzerinden ayrımcılığa maruz bırakılmasının insan haklarına ve eşitlik hukukuna aykırı olduğunu belirtirken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yorumlarına da atıfta bulundu.
TİHEK’in Verdiği Kararlar ve Yargı Süreci
TİHEK Başkanı Kılıç, haşema nedeniyle verilen 13 ihlal kararına dikkat çekerek, TİHEK’in verdiği kararlara karşı yargı yolunun açık olduğunu ve yargı kurumlarının da bu hususu desteklediğini ifade etti. Ayrımcılığa maruz kalanların TİHEK’e başvurabileceğini belirten Kılıç, resen inceleme yetkisinin olduğunu da vurguladı.