Vajinismus için tedavi seçenekleri
Vajinismus tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Tedavi genellikle eğitim, danışmanlık ve egzersizleri içerir.
Cinsel terapi ve danışmanlık
Eğitim tipik olarak anatominizi ve cinsel uyarılma ve ilişki sırasında neler olduğunu öğrenmeyi içerir. Vajinismus gelişiminde görev alan kaslar hakkında da bilgi edineceksiniz.
Bu, vücudun bölümlerinin nasıl çalıştığını ve vücudunuzun nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olabilir.
Danışmanlık, sizi yalnız veya eşinizle birlikte içerebilir. Cinsel bozukluklar konusunda uzmanlaşmış bir danışmanla çalışmak yardımcı olabilir.
Gevşeme teknikleri ve hipnoz ayrıca gevşemeyi teşvik edebilir ve cinsel ilişkide daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
Vajinal dilatörler
Doktorunuz veya danışmanınız, bir profesyonelin gözetiminde vajinal dilatör kullanmayı öğrenmenizi önerebilir.
Koni şeklindeki dilatörleri vajinanıza yerleştirin. Dilatörler giderek büyüyecek. Bu, vajinal kasların gerilmesine ve esnek hale gelmesine yardımcı olur.
Yakınlığı artırmak için, dilatörleri yerleştirmenize eşinizden yardım etmesini isteyin. Bir dizi dilatör ile tedavi sürecini tamamladıktan sonra siz ve eşiniz tekrar cinsel ilişkiye girmeyi deneyebilirsiniz.
Fizik Tedavi
Dilatörleri kendi başınıza kullanmakta zorlanıyorsanız, pelvik taban konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapiste başvurun.
Dilatörlerin nasıl kullanılacağı ve derin gevşeme teknikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Vajinismus ile yaşamak
Cinsel işlev bozukluğu ilişkilere zarar verebilir. Proaktif olmak ve tedavi görmek, bir evliliği veya ilişkiyi kurtarmada çok önemli olabilir.
Utanılacak bir şey olmadığını hatırlamak önemlidir. Partnerinizle cinsel ilişkiye ilişkin duygularınız ve korkularınız hakkında konuşmak, kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
Kadın doğum doktorunuz veya terapistiniz size vajinismusun üstesinden gelmenin yollarını sağlayabilir. Birçok insan iyileşir ve mutlu cinsel hayatlar yaşamaya devam eder.
Bir seks terapisti ile tedavi seansları planlamak faydalı olabilir. Yağlama veya belirli cinsel pozisyonları kullanmak, cinsel ilişkiyi daha rahat hale getirmeye yardımcı olabilir.
Kısırlığın Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Kısırlığa ne sebep olur?
1) İlerleyen anne yaşı: Tarihsel olarak 20. yüzyılın sonlarından önce, kadınlar yumurta ile ilgili yaşa bağlı anormalliklerin belirgin olmadığı onlu ve yirmili yaşlarında gebe kalıyorlardı. Ancak modern çağımızda kadınların çocuk doğurmalarını otuzlu ve kırklı yaşlara ertelemeleri, ileri anne yaşının yumurta fonksiyonu üzerindeki olumsuz etkisinin keşfedilmesine yol açmıştır. Aslında, kadınlarda yaşa bağlı kısırlık, günümüzde kısırlığın en yaygın nedenidir. Bilinmeyen nedenlerle, kadınlar yaşlandıkça yumurta sayıları hızlı bir oranda azalmaktadır. Yaşlanma meydana geldikçe yumurta kalitesi veya bir yumurtanın genetik olarak normal olma olasılığı da azalır. Bu nedenle, bir kadının 30'lu yaşlarının başlarından 40'lı yaşlarına kadar normal bir hamilelik elde etme yeteneği azalır. Bir kadın 45 yaşından sonra nadiren doğurgandır. Bu, donör yumurtalarıyla değil, yumurtalarıyla gebe kalma yeteneği için geçerlidir.
2) Yumurtlama bozuklukları : Normal ve düzenli yumurtlama veya olgun bir yumurtanın serbest bırakılması, kadınların doğal olarak gebe kalması için esastır. Yumurtlama genellikle bir adet takvimi tutularak veya bir yumurtlama tahmin kiti kullanılarak tespit edilebilir. Bir kadının normal olarak yumurtlama yeteneğini etkileyebilecek birçok bozukluk vardır. Yumurtlamayı etkileyen en yaygın bozukluklar arasında polikistik over sendromu (PCOS) , hipogonadotropik hipogonadizm (beyindeki sinyal problemlerinden) ve yumurtalık yetmezliği (yumurtalık problemlerinden) bulunur. Adetleriniz seyrek veya düzensiz ise doktorunuz sizi muayene edecek ve hangi problemin olabileceğini keşfetmek için uygun testleri yapacak ve uygun tedavi seçeneklerini sunacaktır.
3) Tubal oklüzyon (tıkanma) : Klamidya, bel soğukluğu veya pelvik inflamatuar hastalık dahil olmak üzere cinsel yolla bulaşan enfeksiyon öyküsü, bir kadını fallop tüplerini tıkamaya yatkın hale getirebilir. Tüp tıkanması, yumurtlanan bir yumurtanın sperm tarafından döllenemediği veya endometriyal boşluğa ulaşamadığı için kısırlığın bir nedenidir. Her iki tüp de tıkalıysa tüp bebek (IVF) gerekir. Tüp tıkanır ve sıvı ile doldurulursa (hidrosalpinks olarak adlandırılır), herhangi bir doğurganlık tedavisinden önce tüpü çıkarmak veya rahimden ayırmak için minimal invaziv cerrahi (laparoskopi veya histeroskopi) önerilir.
4) Rahim miyomları: Miyomlar çok yaygındır (yaklaşık olarak kadınların %40'ında olabilir) ve sadece varlığı tek başına kısırlığa neden olmaz. Üç tip miyom vardır: 1) subserozal veya rahmin %50'den fazla dışına uzanan miyomlar; 2) intramural, miyomun çoğunluğunun uterus kasında olduğu ve uterus boşluğunda herhangi bir girinti olmadığı; ve 3) submukozal veya fibroidlerin uterus boşluğuna projelendirilmesi. Submukozal miyomlar, gebelik oranını kabaca %50 oranında azalttığı ve çıkarılmasının gebelik oranını ikiye katlayacağı açıkça gösterilen miyom tipidir. Bazı durumlarda, submukozal fibroidin basitçe çıkarılması kısırlığı çözer. Çoğu zaman, ancak her zaman değil, submukozal fibroidler ağır dönemlere veya dönemler arasında kanamaya neden olabilir. İntramural fibroidlerle ilgili daha fazla tartışma var, daha büyük olanların bir etkisi olabileceği ve çıkarılmasını gerektirebileceği yerlerde. Subserozal miyomlar hamileliği etkilemez. Doktorunuz, miyomunuz olup olmadığını ve çıkarılmasının gerekli olup olmadığını belirlemek için sizi dikkatlice muayene edecektir.