Otomatik Kepenk Nedir?
Otomatik kepenk sistemleri pratik ve güvenli bir kullanıma sahiptir. Günümüzde şart olan gereksinimlerinden biri, otomatik kepenk modelleridir. Sıklıkla kapı ve pencereleri kapatmak için kullanılan kepenk modelleri, ticari faaliyetlerde veya evlerde güvenliğin sağlanması için kullanılabilir, otomatik kepenkler kişinin birçok talebini karşılamaktadır.
Aynı şekilde dükkanlar, kuyumcular, bankalar, esnaflar veya ürün tedarikçileri gibi güvenlik sistemi şart olan yerlerde otomatik kepenk sistemleri tercih edilmektedir. Farklı birçok çeşitte renk ve tasarım seçeneklerine sahip olan modelleri bulmak mümkündür, kullanılacak binada renk uyumu estetik görünüm için olmazsa olmazıdır. Özelliklerine göre otomatik kepenk çeşitleri şunlardır,
- Demir kepenk
- Alüminyum kepenk
- Perfore kepenk
- Şeffaf kepenk
- Galvaniz
- Çelik
Otomatik Kepenk Nasıl Çalışır
Otomatik kepenk, sıra sıra koyulmuş, kanallara oturan lamellerden oluşmaktadır. Birbiri ardına geçen lamelleri tutan kanallar, yaklaşık 160 derece hareket kabiliyeti sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Açma ve kapama işlemlerinde motorun gücüyle birlikte hareket eden lamellerin, tüp motora bağlı olan sarma şasesine sarılmasını, bu esnada imkân verdiğince boşluk bırakmamasını amaçlamaktadır.
Bu mekanizmayla kepenk açılır veya kapanır, lameller birbiri üzerine binmeden ve zarar vermeden sarılır. Bu sayede lameller çizik veya zarar görmeden işlevini yerine getirir. Otomatik kepenk, sarma işlemini, kepengin boyutuna göre tüp motorunun gücünü doğru ayarlamak gerekmektedir.
Otomatik Kepenk Özellikleri
Boyutu büyük otomatik kepenklerde, düşük güce sahip motorların takılması, istenilen verimli hareketlerin engellenmesine sebebiyet verir. Motor kaldırabileceğinden fazla yük binerse motor yanabilir veya bozulabilir, bu sebeple alınacak kepenk boyutu ve motor gücü önemlidir, büyük ölçekte kepenk kullanılacaksa güçlü ve büyük boyutta motor tercih edilmelidir.
Aynı şekilde küçük boyutta kepenklere güçlü motorların takılması önerilmez, gücün aşırı kuvvetli olması, kepenk kapanırken veya açılırken sert bir şekilde kapanıp açılmasına sebep olur. Belli bir zamandan sonra kepenk contaları zarar görür ve buna bağlı olarak kepenk lamellerinin eğilmesine neden olacaktır.
Elektrikli otomatik kepenkler, motorlu otomatik kepenklere göre aralarında önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Çalışmaları için ihtiyacı olan enerjinin sağlandığı kaynak farklılaşır, çoğu otomatik kepenk dış mekanlarda kullanılmaktadır. Düğmeyle manuel olarak veya şalter, uzaktan kumanda modelleri de bulunmaktadır.