Omuz Yırtığı Neden Olur?
Omuz üç kemikten oluşur. Bunlar üst kollar kürek kemikleri ve renkleridir. Aynı zamanda omuz eklemlerini de sarar ve hepsini bir arada tutan doku üzerinde kapsül olarak da adlandırılır. Omuz, yapışkan hospitis veya yapışkan kapsülerit olarak da bilinir, ancak omuz ekleminin sertliği ve ağrısı ile karakterize edilir.
Hareket etmeyi ve ağrı semptomlarıyla kendi kendine uyanmayı sınırlayabilen yaşam kalitesini sınırlayabilen matların atıcı-hoparlörü ciddi bir sağlık sorunudur. Omuz eklemi kapsül kasılması, kalınlaşmaya, iltihaplanmaya ve paylaşılan sıvının çıkarılmasına bağlı olarak eklemlerin hareketinin kısıtlanması ile gerçekleştirilir. Omuz yırtığı bir yara dokusu bandı oluşur ve eklemlerin sıvı yağlaması azalır. Bu, insan hareketliliğini sınırlar.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir?
Omuz yırtığı belirtileri şunlardır. Kronik ağrı, Dinlenme ağrısı, Kaşıntı ve yanma hissi, Günlük aktivitelerde zorluk, Kas zayıflığı, hareket kısıtlamaları, Omuzlarımı stabilize etmek gerekir. Omuz yırtılması sorunu uygun şekilde tedavi edilmezse semptomlar artar ve kötüleşir. Bu nedenle deneyimli bir ortopedi cerrahına danışmalısınız.
Omuz Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?
Omuz ağrısı veya güçsüzlük şikâyeti ile hastanemize gelen hastalar öncelikle detaylı fizik muayeneden geçirilir. Ayrıca hastanın tıbbi geçmişi, yaşı ve mesleği de dikkate alınır. Birçok ortopedik durumda olduğu gibi, omuz yırtığı problemlerinde de birkaç radyografik görüntüleme sistemi kullanılır. Bu sistemler; manyetik rezonans, ultrason, röntgen ve tomografi.
Omuz ekleminin nitelikli bir temsiline izin veren bir radyolojik muayeneden sonra, omuz yırtılması sorunlarının kesin teşhisi yapılabilir. Test ayrıca omuz ekleminde açıkta kalan yırtıkların yerini ve yırtıkların derecesini de belirler. Tanı sürecinden sonra hastaya ve yaşadığı problemlere en uygun tedavi tercih edilir.
Diz Artroskopisi Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?
Hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak kullanılan diz artroskopisi öncelikle menisküs yaralanmaları, ön çapraz bağ yaralanmaları, arka çapraz bağ yaralanmaları, kıkırdak yaralanmaları ve diz eklemi rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bu hastalıkların tanı ve tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Aynı zamanda artroskopinin, eklem kıkırdağı ve menisküs hariç dizin tüm kısımlarını kaplayan sinovyal dokunun çeşitli hastalıklarının teşhis ve tedavisinde oldukça başarılı olduğu kanıtlanmıştır. Benzer şekilde, diğer eklemlerin kıkırdak yüzeyi ve sinovyal dokusunun hastalıkları, omuz ekleminin çıkığı ve eklem çevresinde oluşan ve eklemin içini etkileyen kıkırdaklarda artroskopik muayene yararlıdır.
Artroskopi, eklem bölgesinde genellikle 1 santimetrelik küçük bir kesi ile küçük bir kamera ile eklem içinin bir görüntüsüdür. Artroskopinin ilk zamanlarında sadece tanı amaçlı kullanılıyordu. Geliştirilmekte olan bir teknoloji, diz artroskopisi bir fiber optik cihaz kullanarak bir eklemin içini gözlemleme imkânı sunarak eklem sorunlarının teşhis ve tedavisini mümkün kılmanın bir yolu haline getirdi.
Artroskopi genellikle diz ekleminde yapılır. Dizlere ek olarak, artroskopi omuzları, ayak bileklerini, bilekleri, dirsekleri ve kalça eklemlerini etkileyen durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Diz Artroskopisi Faydaları
Eklem menisküs, kıkırdak, bağlantı ağrı hissi değildir. Artroskopik cerrahi, doğrudan eklemlere zarar vermeden çevresel dokuya zarar verir ve sadece hasta dokusuna müdahale eder. Bu nedenle operasyon sonrası oldukça rahattır. Diz artroskopisi cerrahi sırasında benzersiz yapı çok yakın ve genişler. Bu sayede morbid tel çok daha iyi teşhis edilir ve tedavi edilir.
Artroskopik cerrahi, kas ve kapsül gibi zor ve ağrılı dokulara dokunmaz. Bu, ameliyat sonrası eklem hareketlerinin ağrısız ve rahat olduğu anlamına gelir. Ayrıca herhangi bir ameliyat yarası veya kanaması olmadığı için bandaj yapılmasına da gerek yoktur. Enfeksiyon riski de açık cerrahiye göre çok düşüktür.
Donuk Omuz Tanısı Nasıl Konur?
Omuz üç kemikten oluşur. Bunlar; humerus , skapula, klavikula. Her şeyi çevreleyen ve bir arada tutan dokuya omuz kapsülü denir. Yapışkan kapsülit veya yapışkan kapsülit olarak da bilinen donmuş omuz, omuz ekleminde sertlik ve ağrı ile karakterize bir durumdur. Donuk omuz sendromu, yaşam kalitesini önemli ölçüde bozabilen, kişilerin hareketlerini kısıtlayabilen, ağrılı semptomlarla kendini gösteren ciddi bir sağlık sorunudur.
Omuz kapsülünde darlık, kalınlaşma, iltihaplanma ve eklem içi sıvının azalmasına bağlı eklem hareketinde kısıtlılık ile ortaya çıkar. Donmuş omuzlar ve kapsüller kalın ve dardır, bu da hareket etmelerini zorlaştırır. Eklemleri yumuşatan sıvıyı azaltan bir yara dokusu bandı oluşur. Bu, bir kişinin hareketliliğini sınırlar.Çoğunlukla bir omuzda bulunur, ancak her iki omuzda da bulunabilir.
Donuk Omuz Nasıl Meydana Gelir?
Donuk omuz sendromu çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak bu durumun temel nedeni genellikle bilinmemektedir. Düşme veya düşme sonrasında omuz eklemi uzun süre hareketsiz kalabilir. Bunun dışında omuz osteoartriti, omuz sıkışma sendromu, inflamatuar romatizma ve kastendon rüptürü de donmuş omuz sendromunun oluşmasında etkili olabilir. Günümüzde donmuş omuz sendromlu hastaların çoğu, çok fazla strese maruz kalan kişilerdir.
Donuk Omuz Nasıl Tedavi Edilir?
Donuk omuz tedavisi, temel olarak omuz ağrısı ve omuzda mümkün olduğunca çok hareketli açıklığın korunmasını içerir. Birçok donuk kürek kemiği için hareketliliği tamamen tersine çevirmek mümkündür.