Tüp Mide Ameliyatı
Sindirim sistemini incelediğimizde, bu sistemin hemen hemen tüm organlarının boru şeklinde olduğunu görürüz. Yemek borusu, bağırsaklar, bunların hepsi uzun tüp şeklinde organlardır. Bu sistemin bir istisnası olan mide, bir tüp şeklinde değil, daha fazla yiyecek alabilmek ve depolama yapabilmek için bir kese şeklindedir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Gastrektomi, midenin büyük bir bölümünün geri dönüşümsüz olarak çıkarıldığı ve onu yemek borusu ve bağırsakların devamı ile bir devam sistemine dönüştüren cerrahi bir işlemdir. Tüp veya başka bir yabancı cisim mideye yerleştirilmemelidir. Midenin şekli tüp şeklini andırdığı için tüp mide ameliyatı denir. Mide sadece mide hacmini küçültme etkisine sahip değildir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Tüp Mide Ameliyatı; İleri derece obezlere, Vücut kitle endeksi 35-40 olan hipertansiyon, uyku apnesi gibi rahatsızlık yaşayanlara uygundur.
Tüp mide ameliyatı yaşı 18 ile 65 olmasına rağmen, söz konusu kişinin ameliyat olabilmesi için Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği vücut kitle indeksinin 35 ve üzerinde olması gerekir. Bu değerlere sahip 18 yaş altı bireylere mide küçültme ameliyatının yapılabilmesi için hekim kararı ve veli onayı gerekmektedir.
En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?
Obeziteyi cerrahisi ameliyatı; Adına sadık kalınarak mide hacminin küçültülmesi ve gıda alımının sınırlandırılması amaçlanır. Gastrik tüp, bariatrik cerrahilerden biridir.
Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?
Ameliyattan sonra hasta izleme etkinleştirilir.Bu süreç 1.ay, 2.ay ve 3.ay olarak takip edilebilir. Ameliyattan hemen sonra kilo vermeye başlamak mümkün değildir. 1 ay sonra 15kg kaybedebilir .3 ay sonra 40kg verebilirsiniz. Hasta kilo verdikten sonra spora başlayabilir. 6 ay sonra 50 kg kaybedebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
65 yaş üstü kişiler için tüp mide ameliyat gerekliliği ve kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurulur.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?
Sağlıklı beslenme kişinin beslenme düzenini yeniden düzenleyerek sağlanır, beslenme uzmanları. Düşük kalorili ve şekersiz içecekler tüketin. Yüksek karbonhidratlı içeceklerden uzak durmaya özen gösterin. Gastrektomi sonrası yemekle birlikte sıvı tüketilmesi önerilmez. Sıvılar, mide tüpünden gıdanın hareketini hızlandırdıkları için mide bulantısına veya ishale neden olabilir.
Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri
- Tüp mide ameliyatı
- Mide kelepçesi
- Mide katlanması
- Mide bypası
- Mini mide bypası
Obezite Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler
Bol su içmelisin. Ancak yemekten önce su içmeyi unutmayın. Besin değeri açısından size fayda sağlamayan yüksek kalorili abur cubur yememelisiniz. Proteinli öğünler hazırlamalısınız. Protein sizi tok tutar ve yağ yerine kas kazanmanıza yardımcı olur. Yiyeceğinizi yutmadan önce çok çiğnemelisiniz. Ameliyattan sonra size önce sıvı gıdalar, ardından yumuşak gıdalar verilecektir.
Obezite Cerrahisi Ameliyatı Nasıl Etkili Oluyor?
Bu sorunun cevabı hastada gizlidir. Başka bir deyişle, her hasta için farklı olabilir. Çünkü tüp mide ameliyattan sonra eski beslenme alışkanlıklarına devam etmek obezitenin geri dönmesine neden olur ve çözümü yoktur.
Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Sürede, Ne Kadar Kilo Verilir?
Obezite cerrahisi sonrası İlk ay boyunca hastalar ortalama 12 ila 15 kilo verebilirler. Bu durum için kesin rakamlar vermek doğru olmasa da, üç ay sonra toplam hesaplanan fazla kilo yüzdesi %30'a kadar çıkabilmektedir. Altı ay sonra bu sayı %50'ye yükselir, bu da beklenen kilo kaybının haftada yaklaşık 1-2 kilo olduğu anlamına gelir. 12 ay sonra, fazla kiloların %60'ını kaybedersiniz. 18 ay sonra, toplam ağırlığın yüzdesi %70 ila %80'e kadar çıkabilir.
Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman İşe Dönmek Mümkün?
Tüpler, obezite cerrahisi ameliyatıyla endoskopik yöntemlere göre uygulanır. Midenin bir kısmı çalışma sırasında kalıcı olarak alınır. Bu nedenle, midenin kütlesi daraltılır. Boru cerrahisi sonrası geri dönüş, bireylerin ticari koşullarının ve doktorun onayının sonuna tamamen bağlıdır.