ABD arabuluculuğunda İsrail ve Lübnan, Washington’da kritik bir çerçeve anlaşmasına imza attı. Barış ve güvenlik hedeflenirken Hizbullah’ın konumu belirlendi.
ABD’nin başkenti Washington DC’de, İsrail ve Lübnan heyetleri arasında gerçekleştirilen görüşmelerin beşinci turu sonucunda önemli bir çerçeve anlaşması imzalandı. Anlaşma, İsrail’in Lübnan topraklarındaki işgalini sona erdirerek bazı bölgeleri Lübnan Silahlı Kuvvetleri’ne devretmesini, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını ve bölgede kalıcı barış ile güvenliğin tesisini amaçlıyor. Lübnan Büyükelçisi Nada Hamadeh, İsrail Büyükelçisi Yechiel Leiter ve ABD Dışişleri Bakanı’nın Özel Kalem Müdürü Daniel Holler anlaşmaya imza attı.
Lübnan Büyükelçisi Nada Hamadeh, imzalanan çerçeve anlaşmayı, “Lübnan egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden tesis edilmesi, kalıcı bir çatışmasızlık sağlanması yönünde atılmış ilk adım” olarak değerlendirdi. Hamadeh, anlaşmanın halkın topraklarına geri dönmesini ve tüm Lübnanlıların barış içinde yaşamasını mümkün kılacağını belirtti.
İsrail Büyükelçisi Yechiel Leiter ise çerçevenin nihai hedefinin iki ülke arasında gerçek bir barış olduğunu savundu. Leiter, “Bu üçlü çerçeve anlaşmada İran yok, Hizbullah yok. İsrail ile Lübnan arasında barışa giden yol var” ifadelerini kullandı. Her iki ülkenin de güvenlik içinde yaşayacağı, egemenliklerinin saygı gördüğü bir barış hedeflendiğini vurguladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Lübnan ve İsrail’in bölgede kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik bir çerçeve anlaşmasında mutabık kaldığını açıkladı. Rubio, “Bugün iyi bir gün çünkü ABD’nin arabuluculuğu ve desteğiyle, egemen Lübnan hükümeti ile İsrail hükümeti arasında kalıcı barış ve güvenliğin tesis edilmesine yönelik bir çerçeve anlaşmayı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki tarafın ABD’nin yönlendirmesiyle, Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin devlet dışı tüm aktörleri dışlayarak kontrolü tek başına üstleneceği pilot bölgelerin oluşturulmasının hızla ilerletilmesi konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Bu adımların, kapsamlı bir barış ve güvenlik anlaşmasına doğru ilerlemeyi mümkün kılacağı ifade edildi.
ABD basınında yer alan haberlere göre, söz konusu anlaşma iki ülke arasında bir ateşkesin yürürlüğe girmesini öngörüyor. Bu ateşkesin, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarını tamamen durdurması ve Lübnan’ın güneyindeki Litani bölgesindeki Hizbullah unsurlarının bölgeden ayrılmasına bağlı olacağı iddia edildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ile Lübnan’ın, Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve bölgede kontrolün Lübnan ordusuna devredilmesini öngören bir pilot proje üzerinde anlaşmaya vardığını savundu. Netanyahu, Beyrut ve Tel Aviv yönetimlerinin, İsrail ordusunun önerdiği iki bölge üzerinde mutabakata vardığını söyledi.
Bu bölgelerden birinin, Lübnan’ın güneyindeki
Reklam & İşbirliği : [email protected]